dinsdag, 26. april 2005 - 19:23

Trauma helikopters verplaatsen naar vliegvelden

Amsterdam

De inspectie voor Verkeer en Waterstaat adviseert de Academische ziekenhuizen in grote steden om het aantal vluchten van de trauma helikopters drastisch te verminderen. Volgens de inspectie zou er sprake zijn van een vermijdbaar risico als de vluchten vanaf een nabijgelegen vliegveld zouden plaatsvinden.

Omdat de helikopters vooral gericht zijn op stabilisatie van de patiënt en het vervoeren van medische apparatuur en personeel van en naar de lokatie van een ongeval kan dit ook vanaf het vliegveld gebeuren. In de meeste gevallen wordt de patiënt met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
Mede omdat de ziekenhuizen binnen de bebouwde kom liggen is beperken noodzaak, zeker als er mogelijk binnenkort 's nachts gevlogen gaat worden. Het advies geldt overigens voor het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Amsterdam, het Academisch Ziekenhuis Groningen en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft haar traumahelikopters al verplaatst naar de luchthaven Rotterdam. © Bon / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):