donderdag, 16. juni 2005 - 20:50

Treinverkeer gebroken

Utrecht

Vrijdag zullen ruim een 1 miljoen treinreizigers voor ander vervoer moeten zorgen of gewoon een vrije dag moeten nemen. ProRail heeft donderdag het besluit genomen om vrijdag in staking te gaan. Van 03.00 tot 23.00 uur rijdt er in heel Nederland geen trein.

De aangekondigde staking vloeit voort uit het loonconflict tussen de bonden en ProRail. ProRail heeft een verantwoord en aantrekkelijk loonbod gedaan van 2,75% plus éénmalige uitkeringen.
Dat is hoger dan gemiddeld in nieuwe CAO’s in Nederland. De looneis van de bonden is 4,75%. Vorige week heeft ProRail aan de bonden voorgesteld een onafhankelijke commissie in te stellen die een objectief advies geeft. De bonden hebben het voorstel voor zo’n commissie afgewezen. ProRail heeft met dit voorstel een uiterste poging gedaan maatschappelijke schade als gevolg van een spoorstaking te voorkomen.

Naast de NS is ook de grootste goederenvervoerder Railion gedupeerd door de staking. De geschatte schade die Railion loopt door de staking is rond een half miljoen euro.

De NS heeft voor de gedupeerde reizigers een financiële tegemoetkoming belooft ook al hebben ze daar geen recht op.
Provincie:
Tag(s):