woensdag, 2. maart 2005 - 13:45

Trio Amati

Maastricht

Vanmorgen arriveerden onder politiebegeleiding, drie authentieke Amati-violen. Deze zeer kostbare violen worden tentoongesteld tijdens de Tefaf-beurs in Maastricht. Om de pers de mogelijkheid te geven deze violen van dichtbij te bekijken werd door de Stichting Andrea Amati 500 een extra persuurtje gehouden in het Gouvernement.

De drie violen die in Maastricht tijdens de beurs te bewonderen zijn, zijn de Andrea Amati viool 1566 "il Carlo IX di Francia", de Nicolò Amati viool 1658 "Hammerle" en de Antonio en Geralomo Amati altviool 1615 'Stauffer'.

De Stichting Andrea Amati 500 heeft ervoor gezorgd dat de violen naar Maastricht kwamen in het kader van de viering van de 500ste geboortedag van Andrea Amati, grondlegger van de moderne vioolbouw.

Maastricht beleeft op 6 en 7 maart een historisch moment. 16 Strijkinstrumenten van Amati zullen bespeeld worden tijdens twee galaconcerten van het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat deze strijkinstrumenten gezamenlijk bespeeld worden tijdens een concert.

Na de beurs gaan de drie violen terug naar Italië. Conservator Professor Mosconi zal ze weer ophangen aan zijden draden in het stadhuis van Cremona om ze vanaf dan elke dag 10 minuten te bespelen. Dag in dag uit, jaar in jaar uit.

© BON Tekst/foto: Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):