donderdag, 13. januari 2005 - 11:18

Tsjechische wapenhandel

Amsterdam

De Nederlandse politie heeft onvoldoende bevoegdheden om smokkel van illegale wapens te bestrijden. Dat zegt korpschef Ruud Bik, portefeuillehouder vuurwapenbestrijding van de raad van hoofdcommissarissen donderdagavond in het tv-programma van Zembla dat wordt uitgezonden op Nederland 3.

De politie en Koninklijke Marechaussee moeten meer mogelijkheden krijgen om verkeer op snelwegen, bij benzinestations en op spoorwegstations te controleren, aldus Bik.
Nu nog heeft de politie altijd een concrete verdenking nodig om bijvoorbeeld een kofferbak te openen. Anders is er sprake van onrechtmatig verkregen bewijs. Met het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa heeft de Nederlandse opsporing te weinig in handen om op te treden, aldus de korpschef.

Gerrit van de Kamp van politievakorganisatie ACP zegt dat snel actie tegen deze wapensmokkel geboden is, omdat het te vaak voorkomt dat verdachten een vuurwapen bij zich hebben en de drempel om die te gebruiken lager wordt.
Tsjechië is een van de landen waar illegale wapens vandaan komen. Niet alleen vuurwapens, maar ook de springstof Semtex word verhandeld en gesmokkeld naar de open EU lidstaten. Gregor zegt ook dat de Tsjechische politie de afgelopen twee jaren steeds minder interesse heeft getoond om deze criminaliteit aan te pakken. Ook de internationale samenwerking om smokkel aan te pakken is na 2003 alleen maar minder geworden. ©BON/Bron Zembla
Provincie:
Tag(s):