zondag, 23. oktober 2005 - 16:23

TU/e gastheer voor jeugdbrandweertesten

Eindhoven

Het TU/e terrein vormt op zaterdag 29 oktober het decor voor de Jeugdkwaliteitstesten Zuidoost Brabant van de brandweer. Zo'n honderddertig jeugdleden van brandweerkorpsen uit de regio strijden die dag in diverse nagebootste noodsituaties om de hoogste eer.


De jeugdbrandweer dient als kweekvijver voor de 'volwassen' brandweer. "We proberen kinderen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor het vak . Met regelmatige oefeningen en wedstrijden zoals die op 29 oktober worden de jonkies geprikkeld, leren ze omgaan met hun zenuwen in onverwachte situaties en bouwen ze al doende de nodige kennis en kunde op, om eventueel op hun achttiende te solliciteren en een opleiding te volgen bij de actieve brandweer.

De deelnemers aan de Jeugdkwaliteitstesten zijn tussen de tien en achttien jaar en verdeeld over drie klassen: de junioren van tien tot zestien, de aspiranten 'lage druk' (zestien tot achttien) en de aspiranten 'hoge druk'. De testen spelen zich af op drie plekken op het universiteitsterrein. Deze locaties en de opdrachten die de jonge brandweerlieden daar wachten, blijven tot op het laatste moment geheim. Bij de junioren komt er in elk geval water aan te pas. "Want als ze niet met de slang hebben mogen lopen en met water hebben kunnen brassen, dan hebben ze niet echt gespeeld".

De organisatie verwacht op 29 oktober zo'n 450 gasten bij de wedstrijden, variërend van deelnemers en juryleden tot medewerkers van collega hulpdiensten, zoals de politie en ambulance, en toeschouwers.
De wedstrijden beginnen om 08.30 uur en eindigen om 16.30 uur

©BON. Th Vermeulen
Provincie:
Tag(s):