zondag, 24. juli 2005 - 20:36

Tuin verwaarloosd? De groene brigade spoort U op

Zwolle

In de strijd tegen een verregaande verwaarlozing van de tuin gaat woningstichting DeltaWonen huurders heropvoeden. Mocht dat niet tot succes leiden dan wordt de verwaarloosde tuin door de groenbrigade hersteld en krijgt de onwillige huurder daarvoor een rekening gepresenteerd. Ze zijn het meer dan zat. Niet alleen de woningstichting, ook de buren van huurders die hun tuin niet onderhouden. Daarom wordt de groenbrigade ingezet.

Ook een andere Zwolse verhuurder, de SWZ, komt op korte termijn met rigoureuze plannen om deze tuinvandalen de wacht aan te zeggen. Deze categorie van huurders krijgt van de woningverhuurder een onderhoudsarme tuin aangeboden. Daarvoor moet dan wel een maandelijks bedrag worden betaald. DeltaWonen zegt wekelijks zeker vijf meldingen binnen te krijgen van omwonenden die zich in hevige mate storen aan het inactieve tuingedrag van de buren. Metershoog onkruid en ander achterstallig tuinonderhoud blijken voor veel huurders een doorn in het oog te zijn.

Volgens woonconsulente Mirjam Knulst van DeltaWonen bestaat er bij bepaalde mensen van buitenlandse afkomst de gedachte dat de overheid verantwoordelijk is voor de grond rond de woning. Ook blijkt dat een verwaarloosde tuin in sommige gevallen een voorbode is van nog meer leed binnenshuis. Het vrijblijvende karakter van het onderhouden van je tuin is er, wat deltaWonen betreft, eigenlijk niet meer bij. Het is een verplichting waar de huurder goed van doordrongen moet zijn. Zo niet, dan volgen er sancties. De groenbrigade is het levende bewijs van deze aanpak.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):