vrijdag, 9. december 2005 - 15:10

Tussentijdse waarschuwing voor cellencomplexen

Den Haag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft een tussentijdse waarschuwing af naar aanleiding van een eerste onderzoek naar de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Met deze waarschuwing wil de Raad, onder voorzitterschap van Mr. Pieter van Vollenhoven, dat andere cellencomplexen in het land hun brandveiligheid bekijken. Het onderzoek door de Onderzoeksraad levert tot nu toe een aantal belangrijke punten op, waardoor de brand zich zo snel kon uitbreiden.

De brand in de K-vleugel op 27 oktober van het cellencomplex heeft zich buitengewoon snel ontwikkeld. Volgens de tussentijdse rapportage heeft de constructie van het gebouw een snelle rookverspreiding mogelijk gemaakt. Toen de bewaarders de deur van de brandende cel opende, werd de 50 meter lange gang binnen één minuut met rook gevuld. Hierdoor was het onmogelijk om alle celdeuren nog te openen, zonder gevaar voor eigen leven.

Ook de rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) heeft niet gefunctioneerd volgens het onderzoek. Hierdoor werd de rook niet naar buiten afgevoerd. Daarnaast spelen waarschijnlijk de inventaris van de cel en de hittebestendigheid van de cel ramen ook een rol bij de verspreiding van de brand.

De Onderzoeksraad dringt er bij de verantwoordelijken van andere cellencomplexen op aan passende maatregelen te treffen, indien de brandveiligheid niet kan worden gegarandeerd.

De gemeente Haarlemmermeer heeft vandaag in een persbericht laten weten dat het cellencomplex op Schiphol na controle door de brandweer nog steeds niet voldoet aan de voorgeschreven brandveiligheid.

Bij de brand op 27 oktober kwamen 11 personen om het leven.
Provincie:
Tag(s):