vrijdag, 13. mei 2005 - 15:28

'Twee kontjes hoog'

Waverveen

Voor de boeren in Nederland is het vandaag topdrukte. In elk weiland zie je de tractoren rondrijden om de oogst binnen te halen voor het te laat is. Voor hooien heb je toch wel zonnige, droge dagen nodig, regen is funest voor de kwaliteit van het hooi. Voor de boer is het echt zakendoen op deze zonnige dagen. Afgelopen nacht hebben sommigen boeren zelfs tot in de late uurtjes doorgewerkt om hun kostbare gras veilig op een droogje te krijgen.

Voor de boeren in het Zuiden van het land is het extra aanpoten. Onze weerman Bas voorspelt daar voor de komende dagen iets meer nattigheid.

In Nederland zijn er zo'n 160 soorten gras beschreven; 25 soorten staan op de Rode lijst en komen zeldzaam voor. Wie een grasland of een hooiland bekijkt ziet flink wat kleurverschillen. Vooral als het gras nog niet al te lang is, is dit goed te zien. Op de droge delen groeit heel ander gras dan op de natte stukken en dat geeft een andere kleur.

In een moderne wei, geschikt voor productie, groeit tegenwoordig maar één soort gras: het Engels raaigras. Diep groen van kleur met glanzende bladeren, staat stijf van het eiwit en geeft dus een hoge melkproductie. Tussen het gras groeien maar heel weinig andere kruiden. Zou dat van invloed zijn op de smaak van de melk en de kaas??? Men adverteert er wat graag mee.
Provincie:
Tag(s):