dinsdag, 22. maart 2005 - 10:34

Tweede kamer krijgt Webflop 2005

De Tweede Kamer benut onvoldoende de mogelijkheden van het internet. De website zou een voorbeeldfunctie moeten hebben, maar stelt erg teleur als het gaat om het voorzien van informatie en de burgers informeren over politiek. Daarom heeft de Tweede Kamer de Webflop 2005 ontvangen.

De uitreiking vond plaats in het Tros-consumentenprogramma Radar. Kamervoorzitter Weisglas was namens de ontvangende partij aanwezig.

De Webflop is een jaarlijkse prijs die als aanmoediging geldt voor een instantie om het in 't vervolg beter te doen. De prijs heeft de vorm van een floppydisk, wat het digitale tijdperk wel symboliseert, maar ondertussen ook verouderd is.

De Webflop is een aanvulling op de zogenaamde Webwijzer Award: een stimuleringsprijs voor een overheidsinstantie. Burger@overheid kent de Webwijzer Award jaarlijks. Dit jaar zal de uitreiking plaatsvinden op 24 maart door minister De Graaf tijdens de Kennismarkt ‘Elektronische/Andere Overheid’ in Den Haag.

Reden van het uitreiking van de Webflop aan de Tweede Kamer is volgens juryvoorzitter Marjet van Zuijlen het grote aantal tekortkomingen van de site. De website is voor een burger zeer onduidelijk en het opzoeken over hoe de kamer denkt over een actueel onderwerk is onmogelijk. 'De tijd is voorbij dat een website, in welke vorm dan ook, altijd beter is dan géén website. Nu 70 procent van de bevolking toegang heeft tot internet, is een website een serieus en volwassen instrument voor informatie en communicatie, dat ook als zodanig moet worden beoordeeld. Dit geldt zeker voor organisaties met een bepaalde positie en ambitie die een cruciale rol spelen in publieke processen, waardoor men aan die organisaties ook extra eisen mag stellen', aldus het juryrapport.

De heer Weisglas erkende de gebreken en beloofde dat de Kamer bij de vernieuwing van de website rekening zal houden met de verbetervoorstellen. Hij krijgt daarvoor drie dagen gratis advies van burger@overheid: deze bonus is traditioneel aan de prijs verbonden.
Categorie:
Tag(s):