donderdag, 17. maart 2005 - 11:20

Uitbraak geslachtsziekte verzwegen

Den Haag

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft tegen 3 medisch specialisten van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam een tuchtklacht ingediend omdat zij een uitbraak van de zeldzame geslachtsziekte LGV verzwegen. Ze hebben verzuimd om de ziekte direct te melden aan de Rotterdamse GGD en kozen ervoor om er eerst over te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Begin 2003 werd de uitbraak van de zeldzame en besmettelijke ziekte, Lymfogranuloma Venereum (LGV) ontdekt.

Deze infectieziekte was al ruim tien jaar niet meer in Nederland gesignaleerd, maar zij meldden deze ontdekking niet aan de GGD. Inmiddels is er sprake van een epidemie die zich in West Europa en de Verenigde Staten onder homoseksuele mannen heeft verspreid.
De specialisten van de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen hebben volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg het belang van een wetenschappelijke publicatie boven het belang van de volksgezondheid gesteld. De inspectie vindt deze handelwijze onaanvaardbaar.
De verspreiding van de infectieziekte had beperkt kunnen worden als de ontdekking van LGV direct aan de GGD was gemeld.

© BON / FBF.NL
Provincie:
Tag(s):