vrijdag, 24. juni 2005 - 15:25

Unieke geboorte 2 panda-tweelingen

Vrijwel tegelijkertijd hebben zich de afgelopen dagen twee opmerkelijke geboortes van kleine oftewel rode panda-tweelingen in 2 verschillende Nederlandse dierentuinen voorgedaan.

In de ochtend van 23 juni hoorden de dierenverzorgers van het safaripark Beekse Bergen piepende geluiden in het pandaverblijf. Een kijkje in de nestkast bracht een enorme verrassing. De rode panda-moeder had een tweeling gekregen. Niemand wist dat er een rode panda in verwachting was. Het safaripark had nooit eerder in de geschiedenis een succesvolle voorplanting van de rode panda meegemaakt.

Een dag eerder, op woensdag 22 juni, werden de verzorgers van een panda-paar in Zoo Parc Overloon verrast toen zij constateerden dat de kleine of rode panda's twee jongen hadden gekregen. Ook daar was het de allereerste keer in de geschiedenis van Zoo Parc Overloon dat deze soort zich heeft voortgeplant en dan ook nog eens totaal onverwacht.

De kleine panda’s worden met uitsterven bedreigd. Binnen Europa is een EEP fokprogramma voor deze soort opgesteld waar beide dierentuinen in zijn opgenomen.

Het geslacht van beide tweelingen is nog onbekend. Over enkele weken krijgen de jongen een gezondheidscontrole; dan wordt ook het geslacht bepaald.
Kleine panda’s zijn schemer- en nachtdieren die in de natuur voorkomen op het Himalayagebergte.
Provincie:
Tag(s):