dinsdag, 14. juni 2005 - 8:45

USS Saipan in Holland

Rotterdam

Na de laatste 3 kilometers door de haven in de achteruit te hebben afgelegd, lag de USS Saipan maandag eindelijk op zijn plaats aan de Wilhelminahaven. Het is een amfibisch landingsvaartuig met een capaciteit voor 35 helikopters, 8 landingsvaartuigen en 2000 mariniers, dus groot genoeg om op te vallen naast de Erasmusbrug. Het schip is bezig met een tour door Europa, die begon in Oslo vorige week. Het doel van de tour is de bemanning te trainen in alle soorten van rampbestrijding aan boord, maar ook navigatie oefeningen en communicatie oefeningen met de aanwezige zeemachten onderweg.

Geen grote amfibische oefeningen, dus zijn er slechts twee helikopters aan boord die gebruikt worden voor eventuele reddingsoperaties, en twee landingsvaartuigen die gebruikt worden voor het oefenen met de grote deur aan de achterkant van het schip.

Ook de mariniers zijn afwezig aangezien ze zijn gestationeerd in Irak. Het havenbezoek zelf heeft ook een doel: het ondersteunen van de Amerikaanse Ambassade. Ook in Rotterdam heeft de aanwezigheid van de USS Saipan een goede uitstraling en heeft de Amerikaanse Ambassade vanavond een receptie georganiseerd voor alle relaties. Donderdag zal het schip weer de zee op gaan, richting de Middellandse zee voor nog een aantal havenbezoeken. Het wordt het laatste jaar voor dit in 1974 gebouwde schip want volgend jaar wordt de USS Saipan uit dienst gesteld. In de tussentijd heeft de bemanning de mogelijkheid wat van Rotterdam en van ons land te zien. Hun grootse zorg is het weer want vandaag was het wel wat koud. © Piet Luijken
Provincie:
Tag(s):