maandag, 31. oktober 2005 - 16:51

Utrecht wint Hein Roethofprijs 2005

Den Haag

De gemeente Utrecht heeft maandagmiddag in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit handen van minister Donner van Justitie de Hein Roethofprijs 2005 ontvangen voor hun project Aanpak veiligheid en leefbaarheid Hoog Catharijne en stationsgebied Utrecht. Met het project wordt de overlast van drugsverslaafden die hun toevlucht in het winkelcentrum van Utrecht zochten en de leefbaarheid daarvan aangepakt.

De gemeente Utrecht stimuleert vanaf 2001 een intensieve publiek-private samenwerking om Hoog Catharijne en het stationsgebied in Utrecht veiliger te maken. De criminaliteit en overlast zijn gehalveerd. De veiligheidsbeleving is met 25% gestegen en het gebied is schoner en opgeknapt.

De verbeteringen in veiligheid en leefbaarheid zijn het resultaat van tal van maatregelen die zijn samen te vatten onder de aanpak ‘hard en sociaal’. Zo voert Utrecht een likopstukbeleid. Is een drugsverslaafde of crimineel drie maal bekeurd, dan mag hij het gebied rond Hoog Catharijne niet meer in.

De essentie van deze aanpak is het samengaan van preventie, zorg en repressie. Het beleid is bovendien gericht op het opknappen van het Stationsgebied.
Provincie:
Tag(s):