dinsdag, 15. februari 2005 - 17:41

'van Geel draait door; Borsele niet'

Borsele

Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil opnieuw bekijken en een discussie voeren om de Kerncentrale van Borsele open te houden. In het regeerakkoord staat geschreven dat in 2013 de centrale zal moeten sluiten. Maar de staatssecretaris wil opnieuw een debat voeren waaruit een nieuwe beslissing zal komen. De kerncentrale moet wel aan een aantal nieuwe eisen voldoen. Zo zal de centrale veiliger moeten worden en voorbereid moeten zijn voor duurzame energie. Ook minister Bot van Buitenlandse zaken steunt haar in het plan.

Greenpeace reageert verbaast op het nieuwe voorstel, en vind de centrale een levensgevaarlijk probleem. Een dag voor het Kyoto verdrag in werking treedt, suggereert milieustaatssecretaris Van Geel kerncentrale Borssele open te houden, als dé oplossing voor het klimaatprobleem. Dat is fout en strijdig met elke duurzame ontwikkeling. Borssele stoot weliswaar geen CO2 uit, maar genereert andere milieu- en veiligheidsproblemen.

Het gebruik van nucleaire materialen en kennis zorgt voor levensgevaarlijk kernafval waarvoor geen oplossing is en onherroepelijk voor de verspreiding ervan. De echte duurzame oplossingen voor klimaatverandering kregen van dit kabinet nooit een serieuze kans. Greenpeace vindt het verbijsterend dat Van Geel en zijn collega Bot suggereren om kerncentrale Borssele na 2013 open te houden. Borssele produceert kernafval dat 240.000 jaar lang levensgevaarlijk blijft.

De Nederlandse regering blijft maar geloven in veilige kernenergie, terwijl de verspreiding van nucleaire technologie een dagelijks terugkerend probleem op de internationale politieke agenda is. ©BON/FBF.NL Willem Mieras
Provincie:
Tag(s):