woensdag, 16. februari 2005 - 22:26

Veel ADSL'ers lopen gevaar gehackt te worden

Doordat veel ADSL'ers het standaard wachtwoord niet hebben gewijzigd van hun modem is het zeer eenvoudig om de modem te hacken en aan persoonlijke gegevens te komen van de eindgebruiker.

Het probleem ligt aan het feit dat er te weinig informatie wordt gegeven door de providers over deze (on)beveiliging. Deze resultaten komen uit een onderzoek wat weblog GeenStijl heeft uitgevoerd.

Het weblog scande alle grote providers en kwam erachter dat ongeveer 7% van de modems slecht geconfigureerd is. Het zou vooral gaan om apparaten met een Conexant-chipset, waaronder de goedkopere modellen van E-tech en Sweex. Omgerekend blijken dus 80.000 modems kwetsbaar te zijn in Nederland.

Een kwaadwillend iemand kan de modem zo instellen dat de internetter erachter niet bijvoorbeeld naar zijn originele bank-website gaat, maar naar een omgebouwde. De hacker komt zo simpel aan de bankgegevens. Dit fenomeen wordt 'phising' genoemd en is vooral de laatste tijd erg vaak in het nieuws.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral Versatel de kwetsbare modems levert. Zowel Versatel als de Waarschuwingsdienst van de overheid zijn op de hoogte gebracht en er zal spoedig extra aandacht worden besteed aan de modems, teneinde ze beter te beveiligen.
Categorie:
Tag(s):