vrijdag, 18. november 2005 - 15:33

Veel illegaal vuurwerk onderschept

Emmen

De politie heeft, met nog een paar weken voor oud en nieuw, nu al de handen vol aan illegaal vuurwerk. Afgelopen week werd door een goede samenwerking door milieuteams van Zwolle, Friesland, Groningen en Drenthe drie mannen van 45, 46 en 36 jaar uit Emmen aangehouden die voor 2300 kg vuurwerk hadden opgeslagen voor de handel. De handel strekte zich uit over heel Noord-Nederland.

Naast vuurwerk nam de politie ook nog 1500 liter sterke drank in beslag. Zij worden verdacht van handel in illegaal en zeer gevaarlijk consumentenvuurwerk. In de woningen van deze verdachten en in een opslagplaats in Emmen nam de politie 2000 kg verboden vuurwerk, waaronder Chinese rollen (100.000 klapper), groene en zwarte strijkers, flowerbeds, lawinepijlen en nitraatklappers in beslag. Ook trof de politie daar 1000 liter sterke drank waarover geen accijns betaald bleek te zijn en een grote hoeveelheid illegale cd's aan.

Ook deze spullen zijn in beslag genomen. Verder nam de politie nog een luchtdrukpistoool en een authentiek geweer, die niet volgens de regelgeving (Wet Wapens en Munitie) onklaar was gemaakt, in beslag.

Ook werd afgelopen week in Oosterwolde 5000 kilo gevaarlijk vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk is aangetroffen in drie verschillende woningen die onderdeel uitmaken van een blok rijtjeswoningen. De partij bestaat uit een mix van legaal en illegaal sier- en knalvuurwerk en werd in diverse ruimten van de woningen, met uitzondering van de woonkamers, aangetroffen. De politie kwam de partij vuurwerk na een tip op het spoor. In overleg met het OM is direct besloten tot onderzoek van de woningen.

De ontdekking van de grote partij vuurwerk leidde tot de aanhouding van een 44-jarige inwoner van Oosterwolde. De man wordt als hoofdverdachte gezien en is aangehouden, verhoord en ingesloten. De politie heeft van de bewoners van de overige twee panden een verklaring opgenomen. Deze verdachten verklaarden dat ze met de opslag van het vuurwerk in hun woning een vriendendienst aan de hoofdverdachte wilden bewijzen. Het vuurwerk is geïnventariseerd. Er wordt proces-verbaal opgemaakt en de partij vuurwerk wordt in overleg met Domeinen gecontroleerd afgevoerd en vernietigd.De straatwaarde van het in beslag genomen vuurwerk wordt geschat op enkele tienduizenden Euro’s.
Provincie:
Tag(s):