vrijdag, 4. februari 2005 - 8:24

Verdachten miljoenenzwendel aangehouden

Arnhem

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland heeft op 31 januari en 3 februari in totaal zeven verdachten aangehouden in verband met een oplichtingsschandaal. De verdachten hebben op grote schaal leveranciers van groenten en fruit, aardappelen, vlees en overige levensmiddelen voor miljoenen opgelicht.

Tijdens huiszoekingen op 31 januari op zeven lokaties in Nederland en acht lokaties in Duitsland arresteerde de politie in totaal zes personen in de leeftijd tussen 19 en 40 jaar. Bij de huiszoekingen werden naast de administratie ook vier vuurwapens in beslag genomen. Op Schiphol arresteerde de politie donderdagmiddag een 64-jarige verdachte uit Rotterdam.

De verdachten zetten eenmanszaken op en kochten lege BV's. Die ondernemingen werden gebruikt om bij de leveranciers van onder meer groenten, fruit en vlees te bestellen. De bestellingen werden vervolgens niet of slechts gedeeltelijk betaald. Iedere keer lieten de verdachten de door hun opgerichtte bedrijven failliet gaan of vertrokken. Het gebeurde niet alleen in Nederland, ook in België, Spanje en Frankrijk zijn leveranciers op deze manier opgelicht. De produkten werden verhandeld op de Duitse markt.

De politie heeft een uitleveringsverzoek ingediend voor de verdachten uit Duitsland. De 38-jarige Arnhemmer is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris, de Rotterdammer wordt vandaag voorgeleid.

© BON - Bas de Meijer
Provincie:
Tag(s):