zondag, 13. februari 2005 - 9:24

Verkeerscontrole in brede zin

Nijmegen

In Nijmegen was Plein '44' de locatie voor een brede controle naar voertuigen en hun bestuurders.

In de stromende regen werden fietsers zonder licht bekeurd, bromfietsers gecontroleerd op o.a. vermogen van hun voertuig en automobilisten en hun auto aan een streng onderzoek onderworpen. De controle was onder andere gericht op (vuur)wapens, verdovende middelen en verkeersovertredingen. Zulke controles zullen ongeveer drie a vier keer per jaar gehouden worden, maar de politie is uiteraard ook op andere momenten alert en met veel mensen aanwezig in het centrum.

Een 49-jarige Nijmegenaar werd aangehouden voor het in bezit hebben van een hakbijl die hij onder handbereik in de auto had. De hakbijl werd in beslaggenomen. 121 Bestuurders werden gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Op dat gebied werden geen overtredingen geconstateerd.
Wel werden diverse bekeuringen uitgeschreven: het fietsen zonder verlichting (22x), het niet dragen van de autogordel (23x), het niet kunnen tonen van het rijbewijs (2x) en het niet-handsfree bellen (1x).

De politie hoopt op deze manier het uitgaan in Nijmegen nog veiliger te maken voor het publiek. Op uitgaansavonden is zij met een mobiele politiepost in het centrum aanwezig en politiemensen worden op verschillende manieren ingezet. Agenten op de fiets zien veel en kunnen snel manoeuvreren om eventuele verdachten aan te houden. Agenten die lopend surveilleren worden veelvuldig aangesproken en krijgen zo snel een beeld van sfeer en incidenten. Door hun relatie met portiers en eigenaren van horecagelegenheden kunnen zij in goede samenwerking adequaat en vaak deëscalerend optreden.

©BON
Provincie:
Tag(s):