maandag, 14. maart 2005 - 22:18

Verkeersveiligheid leeft onder leerlingen

Roermond

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum en het Bisschoppelijk College Broekhin gingen maandagmiddag in debat over het thema ‘Verkeersveiligheid’. In de aula van het Stedelijk Lyceum in Roermond debatteerden zij samen met 2e kamerleden Marleen de Pater (CDA), Ruud Luchtenveld (VVD) en Arda Gerkens (SP). Gedeputeerde Mat Vestjens en wethouder van verkeer in Roermond Gerard IJff luisterden aandachtig naar de meningen van eenieder die zich in het debat mengde. Peter Elsenaar van de Vereniging van Verkeersslachtoffers leidde de middag in met een verhaal over het belang van verkeersveiligheid.

Onder aanvoering van docent Pierre Diederen hebben leerlingen van 5 HAVO en VWO zich de voorbije maanden beziggehouden met het thema verkeersveiligheid. Aan dit thema werd in verschillende lessen op een eigen manier invulling gegeven. De achterliggende gedachte van het project was: de scholieren bewust maken van de maatschappelijke relevantie van veiligheid in het verkeer. Volgens Diederen is verkeer namelijk een onderwerp dat jongeren wel degelijk bezighoudt. Dit werd pijnlijk zichtbaar toen twee leerlingen van het Stedelijk een 14-jarige vriendin verloren door een verkeersongeval.

Het debat vormde de afsluiting van het project over verkeersveiligheid. In een setting zoals bekend van het Lagerhuis, konden de debaters hun menig kwijt over een stelling die werd geponeerd. Na een aarzelende eerste ronde, kwam vanaf de tweede ronde het debat meer op gang. Echt verhit ging het er niet aan toe. Diederen kan in ieder geval terugkijken op een goed verlopen project dat zeker voor herhaling vatbaar is. © BON/ Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):