vrijdag, 11. november 2005 - 8:48

Vernieuwde Cadillac Escalade

De Cadillac Escalade is in een nieuw jasje gestoken. De enorme SUV van Cadillac werd vrijwel geheel vernieuwd. Het model blijft herkenbaar, maar het nieuwe design sluit wel beter aan bij de nieuwe modellijn van Cadillac.

Vrijwel alles aan de tweede generatie Escalade is nieuw. Het design is mede geïnspireerd op dat van de Cadillac Sixteen conceptcar. De Escalade heeft diverse details overgenomen, zoals de kenmerkende grille, de ventilatieopeningen in de zijschermen vóór en een aantal verchroomde accenten. De grille wordt geflankeerd door drievoudige koplampen met High Intensity Discharge (HID) technologie. De achterzijde heeft evenals de indrukwekkende neus een zeer karakteristiek design. De LED achterlichten, verchroomde accenten en vormgeving laten er geen misverstand over bestaan dat de nieuwe Escalade een Cadillac is. Aardig detail is de in de bumper geïntegreerde en ‘verborgen’ trekhaak.

De Escalade is gebouwd op een geheel nieuw platform dat door General Motors speciaal voor SUV’s is ontwikkeld. Het nieuwe chassis van de Escalade heeft geleid tot 49 procent meer torsiestijfheid. Samen met de toegenomen spoorbreedte vóór (76,2 mm) en achter (25,4 mm) zorgt dit voor een stabieler weggedrag. Bovendien zijn voorwielophanging en tandheugel stuurinrichting geheel nieuw. De achteras is evenmin vergeten: ook daar een volledig nieuwe multi-link constructie. Tot slot, een Bosch ABS-systeem maakt onderdeel uit van het standaard StabiliTrak stabilisatieprogramma, dat de auto ook in grenssituaties beter bestuurbaar en beheersbaar houdt.

De geheel lichtmetalen 6.2 liter V8 motor met variabele kleptiming levert een maximum vermogen van 405 pk. Het maximum koppel is een indrukwekkende 563 Nm (voorlopige cijfers). De motor is gekoppeld aan een nieuwe Hydra-Matic 6L80 zestraps automaat.

Het geheel nieuw gestileerde interieur en dashboard zijn afgewerkt met materialen die zacht aanvoelen. Een bijzonder detail vormt het instrumentarium, waarin witte wijzers met een blauw verlichte inleg zijn toegepast. De dashboardverlichting zelf is eveneens wit verlicht via LED-technologie.

Het van veel leder voorziene interieur van de Escalade biedt meer ruimte dan dat van het voorgaande model. Een maatregel die winst heeft opgeleverd, is het verder naar voren in de auto plaatsen van het dashboard. Op de middelste (tweede) zitrij profiteren de inzittenden van extra ruimte voor de benen en knieën, terwijl helemaal achterin de hoofdruimte is toegenomen. Ondanks de toepassing van gordijnairbags voor alle achterpassagiers, is de ruimte op schouderhoogte eveneens toegenomen. Tevens is de bagageruimte gegroeid. Tot de interessante optionele extra’s van de tweede generatie Escalade behoren onder meer een touchscreen navigatiesysteem met een 8 inch beeldscherm en een Bose 5.1 Digital Surround Sound System.

De nieuwe Cadillac Escalade zal vanaf het derde kwartaal van 2006 de oversteek naar Europa maken. Prijzen, uitrusting en Europese specificaties zullen in een later stadium worden bekendgemaakt.
Categorie:
Tag(s):