woensdag, 19. januari 2005 - 13:35

Verstopt riool: gemeente is dag en nacht paraat

Harderwijk

Een riolering is een mooie voorziening. Al het water dat je wegspoelt via keuken, wastafels, bad en toilet verdwijnt onzichtbaar in het niets. Hoe gemakkelijk dat wel is, ontdekt een mens pas als de afvoer verstopt raakt. Veel ongemak is het gevolg, en soms zelfs een kleine overstroming. En wat dan?

Het riool is geen afval afvoer. Rioleringen zijn berekend op water. Vast afval hoort niet via gootsteen en toilet te worden doorgespoeld. Vooral luiers, maandverband, rollen toiletpapier, condooms en vet zijn boosdoeners. Gebruik uw afvoer dus nooit als afvalafvoer.
Wij zetten even voor u uiteen wat u moet doen als uw riool verstopt is.

Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op. Zoek het zogeheten ontstoppingsstuk of -putje op. Dat is meestal bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg; in enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het (laten) opzoeken van dat putje is voor uw eigen rekening.

1. Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.

2. Is het ontstoppingsputje of de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in/onder uw eigen woning. Dan is het geen taak van de gemeente, u verhelpt het probleem zelf of schakelt een loodgietersbedrijf in; kosten komen voor uw eigen rekening.

3. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. Bel het gemeentelijk servicenummer Snel Herstel 411 333, die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeentelijke rioolspecialisten zijn zeven dagen per week en 24 uur per dag oproepbaar. Natuurlijk alleen als dat dringend nodig is…
Vragen? Bel Snel Herstel, tel 411 333
Provincie:
Tag(s):