donderdag, 14. juli 2005 - 10:41

Verzekeringspremie zware 'Connie' niet op te brengen

Lelystad

Het Nationaal Luchtvaart–Themapark Aviodrome zegt de torenhoge verzekeringspremie’s voor het historische vliegtuig de Constellation ‘Connie’ niet meer op te kunnen brengen. De premie die moet worden betaald voor ‘Connie’ is onlangs door een Europese aanpassing van de regelgeving voor het verzekeren van vliegtuigen, gestegen van 12.000 naar maar liefst 68.000 euro.

Woordvoerder Peter van Noort zegt dat hierdoor dreigt dat de laatste vliegende Constellation ter wereld voor altijd aan de grond zal moeten blijven.

‘Door het gelijktrekken van de Europese regelgeving voor het verzekeren van vliegtuigen wordt er bij de bepaling van de hoogte van de premie niet meer gekeken naar het aantal vlieguren dat er met een vliegtuig wordt gevlogen maar alleen naar het maximale startgewicht van het toestel’, legt Peter van Noort uit.

‘Hierdoor ontstaat de ‘kromme’ situatie dat het dus niet meer uitmaakt dat een Boeing 737 per dag 20 vlieguren maakt en de Constellation maar 20 vlieguren per jaar. Er wordt alleen gekeken naar het gewicht van het toestel en dat doet ons de das om omdat door deze nieuwe regel de premie is vervijfvoudigd. Voor de relatief lichtere historische vliegtuigen geldt hetzelfde alleen zijn deze bedragen nog te overzien'.

‘Een klein lichtpuntje in deze situatie is dat een Engelse Eurocommissaris heeft toegezegd om in 2006 te willen kijken of er voor historische vliegtuigen een aparte regelgeving is te maken. Maar tot die tijd zal ‘Connie’ helaas aan de grond moeten blijven’, aldus van Noort.
Provincie:
Tag(s):