zondag, 1. mei 2005 - 10:09

Videotestament Mohammed B.

Mohammed B. zou een videotestament hebben achtergelaten waarin hij zegt Theo van Gogh te hebben gedood en martelaar te zijn geworden. Dit heeft een informant een dag na de moord tegenover de politie verklaard, blijkt uit de uitzending van KRO-Reporter van zondagavond. Ook zou er geld zijn ingezameld door moslimextremisten om de moord op Van Gogh te financieren.
<BR>Volgens de informant behoorde B. tot een extreme groep die bij de Al Taweed moskee in Amsterdam kwam en had hij van die groep goedkeuring gekregen voor de aanslag op Theo van Gogh.

Ook vertelde de informant de politie dat Mohammed B. van plan was een martelaarsdood te sterven door zich te laten doden door politiekogels. Na de moordaanslag op van Gogh vond er een schotenwisseling plaats tussen B. en de politie, waarbij Mohammed B. uiteindelijk gewond raakte. De informant wordt door een politie-inspecteur betrouwbaar genoemd. Op de vraag of deze man als kroongetuige zal optreden wil het Openbaar Ministerie nog geen antwoord geven.

Mocht deze informant als kroongetuige optreden, dan kan dat voor het OM van cruciaal belang zijn. Aanstaande dinsdag wordt het proces tegen 12 leden van de Hofstadgroep hervat. Tot nu toe heeft het OM nog geen slag kunnen slaan in de vervolging van mogelijke terreurverdachten in Nederland. In april werd Samir A. nog vrijgesproken door de rechtbank, omdat er geen bewijs was dat hij een aanslag wilde plegen, hoewel hij over plattegronden beschikte van o.a. de Tweede Kamer en Schiphol.
Volgens het plaatsvervangende hoofd van de Algemene Inspectie en Veiligheidsdienst (AIVD), Theo Bot, is het beter om geen risico te nemen en potentiële terroristen op te laten pakken. Op die manier wordt de dreiging van een aanslag weggenomen. Nadeel is dat het OM onvoldoende bewijs in handen heeft om de verdachte(n) veroordeeld te krijgen.

In dezelfde uitzending zegt Bot, dat er een taxatiefout is gemaakt wat betreft de waarschuwingen over Mohammed B. In 2004 kreeg de AIVD al informatie van een lid van de Hofstdagroep, dat Mohammed B. ‘gevaarlijk’ was en geobsedeerd door de gewelddadige Jihad. De AIVD heeft die informatie niet serieus genoeg genomen, omdat ze ervan uitging dat deze informant de aandacht van zichzelf wilde afleiden door anderen in een kwaad daglicht te stellen. ‘Dat je achteraf moet constateren dat je het in dat opzicht bij het foute eind hebt gehad, is natuurlijk iets waar je buikpijn van krijgt. Want je hebt iemand, naar achteraf blijkt gewoon verkeerd getaxeerd’ aldus Bot tegenover Reporter.

Het verhaal van Bot staat lijnrecht tegenover de uitspraken afgelopen week van de baas van de AIVD Van Hulst. Hij verklaarde in een uitzending van Netwerk dat de AIVD niets viel te verwijten. © BON

Provincie:
Tag(s):