zaterdag, 16. juli 2005 - 23:58

Vierdaagse

Nijmegen

Aanstaande dinsdag zal in Nijmegen de Internationale 89ste Vierdaagse van start gaan. Het is het grootste wandelsportevenement dat de wereld kent. Het totaal aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse bedraagt dit jaar 47.267. Deelnemers van 59 verschillende nationaliteiten hebben zich voor de 89ste Vierdaagse ingeschreven. De oudste deelnemer is de 90-jarige P.A.P.H. Vermeulen uit Leidschendam.

De heer Vermeulen neemt voor de 48e keer deel aan de Vierdaagse. Hij is oud-beroepsmilitair en was als sportinstructeur gelegerd in Nijmegen en “kon dus niet om de Vierdaagse heen.� Hij traint niet echt voor de Vierdaagse, maar is wel sportief actief, onder andere met golf en tennis. De allerjongste deelneemster is Danique Janssen uit Vlijmen. Zij wordt op 31 december 12 jaar oud en loopt samen met haar moeder, tante en een nichtje.

De eerste dag voert naar de Betuwe. De route van alle afstanden voert daarna verder via Slijk-Ewijk naar Oosterhout, waar via de dijk langs de Waal richting Nijmegen wordt gelopen.

Voor de tweede maal wordt de Waal via de Waalbrug overgestoken en eindigen op de Wedren in Nijmegen. De tweede dag wordt door velen als lastig en saai ervaren. De route begint met een stuk door de stad, op weg naar de Hatertse vennen en eindigt vanuit Weurt gaat het een stuk door de stad, alvorens te finishen op de Wedren voor de tweede dag.

De derde dag is vooral bekend van de Zevenheuvelenweg en wordt door velen omschreven als de mooiste dag van de Vierdaagse. Ook deze dag begint met een stuk door de stad, voordat via de maïsvelden richting Malden gelopen wordt. Uiteindelijk via Groesbeek en Berg en Dal weer richting Nijmegen.

De laatste dag van de Vierdaagse is traditiegetrouw de dag der Gladiolen, maar voor het zover is wordt eerst na een stuk door de stad St. Walrick aangedaan. Hiervandaan zal worden gelopen richting Malden, Beers door naar Cuijk en als eindstation Nijmegen. Hier zal als vanouds de stad alle deelnemers omarmen.
Provincie:
Tag(s):