maandag, 12. december 2005 - 0:12

Vierduizend 50 plussers uit hun dak bij sixties muziek

Enschede

Zo’n 4000 mensen die hun uitgaanstijd in de sixties beleefden, gingen zondag uit hun dak op muziek gespeeld door bandjes die toen populair waren in clubs en buurthuizen. Zondag werd alweer voor de negende keer het populaire Textielbeat-festival gehouden.

Het festival begon zestien jaar geleden klein, maar is ondertussen uitgegroeid tot een instituut. In de jaren zestig waren er veel beatbandjes in de textielstad Enschede actief. Een aantal muzikanten leek het zestien jaar geleden eens leuk een soort van reunie te houden van deze bandjes. Ondertussen wordt het Textielbeat-festival elke twee jaar gehouden, en is het uitgegroeid tot een fenomeen.

De toegangskaartjes vliegen over de toonbank. Dit jaar deden er 16 bands mee. Wie rondloopt ziet hoofdzakelijk 50 plussers die in de sixties hun tienerjaren beleefden en veel uitgingen. Het is de ideale manier om weer eens wat bij te kletsen met oude bekenden. De entreegelden zijn zoals elk jaar weer voor een goed doel. Dit keer zijn dat de weeskinderen en slachtoffers van de tsunami op Sri-Lanka.

Hoe lang Textielbeat nog door kan gaan is niet bekend, maar gezien de hoge leeftijd van de muzikanten zal het steeds moeilijker worden de bandjes bij elkaar te krijgen. Hoogtepunt was dit jaar het optreden van The Buffoons. Zanger Gerard van Tongeren – lid van het eerste uur – kreeg drie jaar geleden een herseninfarct en moest sindsdien gedwongen afscheid nemen.

Toch zong hij enkele nummers mee, hoewel hij doodnerveus was voor het optreden. Hij is ook het enige erelid van de stichting. The Buffoons was de enige band uit Enschede die landelijk doorbrak en hits heeft gehad. Ze weten blijkbaar nog niet van ophouden want ze hebben net weer een kerstsingle uit getiteld 'It's Christmas all over the world'.

Tekst: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):