woensdag, 13. juli 2005 - 20:36

Vinokourov krijgt loon naar werken

De tweede etappe in de Alpen is gewonnen door Alexandre Vinokourov. Na zijn offday gister toonde de Kazak zich vandaag weer aanvalslustig en zijn karakter werd beloond met een knappe zege. Hiermee lijkt ook de eer van de T-mobile-ploeg gered en misschien dat het Ullrich zal inspireren in de Pyreneeën.

In de afdaling van de gister beklommen Courchevel waren Dumoulin en Hushovd de eerste vluchters van de dag. Twee renners die je niet in een bergetappe zou verwachten, maar Hushovd was het vooral te doen om de bonificatiesprint. Daarvoor moest hij echter wel eerst de Madeleine over, een berg van de buitencategorie. Deze beklimming was hem te gortig en tot opluchting van waarschijnlijk Tom Boonen werd Hushovd door het peleton opgeslokt. De beklimming was wel goed voor een ontsnapping van een 7-tal renners waarvan uiteindelijk alleen Vinokoerov, Botero, Martinez en Pereiro Sio met voorsprong de top bereikten.

Op de Col du Télegraphe moest Martinez uit de kopgroep lossen. Het peloton passeerde de top drie minuten na de drie leiders. In de korte afdaling naar de aanloop van de Galibier, de slotklim van deze etappe, kwam daar nog een halve minuut bij.

De beklimming naar het dak van deze Tour (Galibier heeft een hoogte 2.645 meter) was voor Pereiro Sio iets te veel van het goede. Ook Botero kon Vinokourov niet volgen, maar liet de achterstand niet boven de minuut oplopen en door zijn capaciteiten als daler kon hij zelfs in de afzink weer in het wiel van Vinokourov komen. In Briançon bleek Vinokourov over een langere adem te beschikken en klopte de moe gestreden Botero. Armstrong en zijn Discovery-ploeg hadden achter het leidersduo continu de controle over de etappe en wisten uiteindelijk het verschil terug te brengen tot 1.15 minuten.

Uitslag elfde etappe
1. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) 4.47.38
2. Santiago Botero (Col) + 0.01
3. Christophe Moreau (Fra) + 1.15
4. Bobby Julich (VS) z.t.
5. Eddy Mazzoleni (Ita) z.t.
6. Lance Armstrong (VS) z.t.
7. Cadel Evans (Aus) z.t.
8. Levi Leipheimer (VS) z.t.
9. Michael Rasmussen (Den) z.t.
10. Georg Totschnig (Oos) z.t.
Categorie:
Tag(s):