donderdag, 24. maart 2005 - 11:35

Virussen richten zich op Instant Messaging

Virusschrijvers gaan zich steeds meer richten op de Instant Messaging-programma’s. Het eerste kwartaal van 2005 is een enorme groei gesignaleerd, zo meldt Trend Micro. Vooral de mogelijkheid om via deze programma’s bestanden uit te wisselen is een haast open deur voor virussen en wormen om zich te verspreiden.

Programma’s zoals MSN Messenger, ICQ en AOL Instant Messenger worden door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Met deze programma’s is het simpel om bijlagen, MP3’s, foto’s en bestanden uit te wisselen.

De meeste Instant-Messaging-wormen laten BOT-programma’s achter op de geïnfecteerde PC. Hierdoor kunnen hackers op een later moment toegang krijgen tot deze computers. Zo worden achterdeuren geopend om simpel toegang te krijgen tot netwerken en vertrouwelijke informatie.

Hackers kunnen met de BOT-programma’s ook computers aan elkaar koppelen. Via deze methode wordt een zogenaamde ‘zombienetwerk’ gemaakt welke gebruikt kunnen worden voor een grootschalige aanval op een server.

Luc Eeckelaert van Trend Micro: 'Om te voorkomen dat computers geïnfecteerd raken en worden gebruikt als een 'zombie'-machine die ook andere computers besmetten, moeten kwetsbaarheden zo snel mogelijk verwijderd worden. Controleer altijd de afzender en neem contact met hem of haar op bij twijfel over bestanden die via IM binnenkomen.'
Categorie:
Tag(s):