dinsdag, 20. december 2005 - 9:51

Visstropers geënterd op het Slotermeer

Drie visstropers zijn woensdagavond op heterdaad betrapt door het visstroperijteam Friesland . Zij waren op het Slotermeer aan het stropen met staande netten, wat een overtreding is van de Visserijwet.

Eén van de vaartuigen werd geënterd door het visstroperijteam. In de boot werden 10 staande netten met een totale lengte van ongeveer duizend meter aangetroffen. Ook trof het team 217 kilogram vis aan, waaronder 102 kilogram snoekbaars. De verdachte op de geënterde boot is verhoord en aangehouden. Een andere boot, met daarop twee verdachten, wist in de duisternis te vluchten. Zij zijn nog niet achterhaald. De in beslag genomen vis is verkocht via de visafslag voor 8,50 euro per kilo.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is sinds enkele jaren het bestrijdingsteam visstroperij Friesland actief. Dit team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de politie Friesland en het Openbaar Ministerie. Overtredingen kunnen uiteindelijk oplopen tot boetes van 11.500 euro.

Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt verwacht de visstroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese- en Randmeren.
Provincie:
Tag(s):