zondag, 16. oktober 2005 - 11:24

"vlam in de pan"

Hoogeveen

Vorig jaar zijn in Nederland in zo’n 5.400 woningen binnenbranden uitgebroken. Dat aantal is een stuk lager dan voorgaande jaren, maar het schadebedrag blijft onverminderd groot. Een gemiddelde schade bij een woningbrand is 24 duizend euro.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zeker voor een binnenbrand het gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ geldt. De woningbranden worden namelijk voor een belangrijk deel veroorzaakt door alledaagse gebeurtenissen: een kapotte wasdroger of wasmachine of het verkeerde gebruik van een ander huishoudelijk apparaat. Een van de meest voorkomende oorzaken van een keukenbrand is het fenomeen "vlam in de pan". Jaarlijks vallen bij deze branden tientallen gewonden, omdat mensen niet juist handelen bij dit soort branden.

In het Drentse Hoogeveen demonstreerde de brandweer dit weekend, dat in het teken staat van ‘de dag van de rookmelders’, hoe je een vlam in de pan de kop in kan drukken. Ook lieten de spuitgasten zien hoe het niet moest. Door bij een brandend pannetje vet een beetje bluswater toe te voegen werd de brand drie maal verergerd. De brandweer demonstreerde ook hoe het wel moest, door in alle rust met een juist passende deksel de brandende pan af te dekken. Vlam in de pan kan worden voorkomen door:

Tijdens het bakken morsen tegengaan, de pan nooit alleen onbeheerd achterlaten, een goed passende deksel bij de hand houden, kinderen en huisdieren tijdens het frituren uit de keuken weren, zodra u iets vermoedt direct de deksel op de pan plaatsen en gastoevoer afsluiten en als laatste zorg dat nooit geen hand- of theedoeken in de buurt hangen van het fornuis. Foto- Harm Meter
Provincie:
Tag(s):