donderdag, 31. maart 2005 - 13:03

Vliegbasis Leeuwarden valt buiten de boot

Leeuwarden

Op 4 april begint de grote renovatie van de start- en landingsbaan op de vliegbasis Leeuwarden, een karwei dat tot 8 juni dit jaar zal duren en eigenlijk vorig jaar al klaar had moeten zijn. Omdat de baan eigenlijk te laat klaar is, is de kans voor de Friese basis om eventueel te fungeren als noodlandingsbaan voor NASA, verkeken. De Amerikanen hebben nu hen keuze laten vallen op de vliegbasis Twenthe. Op deze basis is in 2001, ook in de periode maart tot juni, al een supervlakke landingsbaan aangelegd,

die door NASA als uitermate geschikt wordt bestempeld voor een eventuele noodlanding van de Space Shuttle.

De Leeuwarder basis valt nu zeker buiten de boot omdat aankomende vrijdag al een serie test-landingen zullen worden uitgevoerd op de basis Twenthe. De belangstelling van de Amerikanen zet voor Twenthe het besluit om te moeten sluiten misschien wel in een heel ander daglicht.

De persvoorlichting van de Leeuwarder basis was voor commentaar niet bereikbaar, ook aan de poort waren de reacties van de mensen nogal lauw. Niemand was op de hoogte van de belangstelling van de NASA. ‘Ach, pissen we weer eens naast de pot’, was de reactie van een passant. Ook de mensen van de controle halen de schouders op ‘tja, beslissingen van hogerhand, jammer voor Friesland’, was een reactie.

Het is extra zuur voor de Friezen omdat na de renovatie in juni de landingsbaan aan dezelfde eisen voldoet als de Twentse. Maar daar hebben de hoge bazen van NASA waarschijnlijk lak aan. Amerikanen werken altijd met een streng schema; de eerstvolgende lancering met de Discovery staat gepland in de tweede helft van mei. Voor die tijd moet de beslissing waarschijnlijk zijn gevallen, en de baan in geval van nood te bereiken zijn.
©BON / foto: DASfotografie
Provincie:
Tag(s):