vrijdag, 4. maart 2005 - 10:59

Vliegverkeer ook vrijdag last van winters weer

Ongewoon bezoek voor Rotterdam Airport donderdag. De luchthaven kreeg veel meer vliegverkeer en veel grotere vliegtuigen te verwerken dan normaal. Oorzaak was de hevige sneeuwval die op Schiphol voor grote problemen zorgde. Vluchten van Schiphol kregen voorrang van de verkeersleiding, waardoor vele vluchten naar Amsterdam uit moesten wijken naar onder andere Rotterdam.

Een Boeing 747 is op Rotterdam Airport een uitzondering. Een goede piloot kan daar met mooi weer en veel moeite het toestel aan de grond zetten. De baan is in Rotterdam, in vergelijking met die op Schiphol van rond de 3400 meter, met 2200 meter vrij kort. ‘Wat gisteren gebeurde is vrij uitzonderlijk’, aldus Frank Hoeben van de KLM. ‘We hebben veel vluchten moeten annuleren en enkele toestellen moesten uitwijken naar andere luchthavens, waaronder Rotterdam'.

Schiphol had donderdag veel hinder van de sneeuw en vorst en vrijdag zal niet veel anders zijn. ‘Het aantal geannuleerde vluchten is minder dan gisteren, maar ook vandaag zullen vluchten lange vertragingen oplopen’, zegt Mirjam Snoerman van Schiphol. Momenteel zijn twee start- en landingsbanen in gebruik. ‘Ook voor vandaag verwachten we langdurige, lichte sneeuwval’.

De nacht van woensdag op donderdag hebben enkele honderden reizigers de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen. Schiphol had samen met het Rode Kruis een groot deel van een pier ingericht met veldbedden. Gezinnen met kinderen kregen voorrang. ‘Ook afgelopen nacht heeft een aantal passagiers de nacht op de luchthaven moeten doorbrengen. Uiteraard doen we er alles aan om het vliegverkeer in goede banen te leiden’, aldus Snoerman.

©BON / Foto FBF.NL
Provincie:
Tag(s):