vrijdag, 3. juni 2005 - 16:04

Volkswagen helpt bij invoegen

Amstelveen

Invoegen op de snelweg kan, wanneer het erg druk is, een lastige taak zijn. Je moet een goed beeld krijgen van de omgeving van de auto. Volkswagen werkt aan een systeem dat dat beeld geeft. Volkswagen is bezig met een uitgebreide ontwikkeling voor diverse veiligheidssystemen. Het ´Perception of vehicle surroundings´ is daar één van.

Het systeem komt er kortgezegd op neer dat er een beeld van 360 graden rond de auto wordt gemaakt. Met behulp van sensoren wordt gekeken of er zich ook andere voertuigen rond de auto bevinden. Een computer gaat deze gegevens omzetten en zodoende krijg je een perfect beeld van de omgeving van de auto.

Invoegen wordt gemakkelijker
De waarde van het systeem kan het beste worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld; namelijk het invoegen op de snelweg. Met name in de spitsuren moet je je blik goed voor je houden en tegelijk ook in de spiegels en over de schouder kijken (dode hoek). Daarnaast moet je optrekken, sturen en vaak ook schakelen. Kortom; invoegen kost je in druk verkeer heel veel inspanning. Niet voor niets gebeuren er veel ongelukken met invoegend verkeer. Het nieuwe systeem maakt het een stuk gemakkelijker voor de bestuurder om de omgeving van de auto te zien. Alle informatie die nodig is wordt weergegeven op een display en maakt zodoende invoegen een stuk gemakkelijker.

Geavanceerde techniek
Volkswagen´s geavanceerde systeem maakt gebruik van onder andere camera´s, radar- en lasersensoren. De informatie die door de sensoren wordt opgevangen wordt via een data bus doorgezonden naar de computer. Aan de hand van de doorgestuurde informatie kan de computer een beeld maken van de omgeving van de auto. Het systeem houdt niet alleen rekening met het verkeer maar ook met vakken en lijnen op de weg en met andere objecten. Het maakt invoegen, veranderen van rijbaan en uiteindelijk ook uitvoegen een stuk veiliger.
Categorie:
Tag(s):