donderdag, 3. november 2005 - 16:03

Volkswagen Passat R GT met 575 pk

Volkswagen heeft in samenwerking met de Amerikaanse tuner HPA een supersportieve Passat ontwikkeld. De Volkswagen Passat R GT wordt aangedreven door een 575 pk sterke zescilinder.

Als basis hebben Volkswagen en HPA de Europese Passat 3.2 V6 FSI genomen. De auto wordt aangedreven op alle vier de wielen dankzij Volkswagen´s 4Motion en een DSG-transmissie zorgt voor de overbrenging. Speciaal voor de SEMA-beurs werd de Passat door HPA compleet omgebouwd tot een sportieve sedan.

De 3.2 liter zescilinder motor met directe brandstofinspuiting (FSI) is voorzien van een dubbele turbo en dubbele intercooler. Verder werden de luchtinlaten en uitlaten vergroot. Het resultaat is een 575 pk sterke motor met een hoog koppel. Helaas zijn er geen prestaties bekend maar reken dat deze Passat moeiteloos in 5,5 seconden naar 100 km/h sprint.

Om het hoge vermogen aan te kunnen werden de aandrijflijn, transmissie en het onderstel aangepast. De DSG-transmissie met dubbele koppeling werd door tuner HPA opnieuw geprogrammeerd. Het onderstel werd volgens circuitinstellingen getuned en voorzien van nieuwe vering van KW. De remmen zijn afkomstig van Brembo en komen overeen met de exemplaren die onder de Phaeton zitten geschroefd.

Voor de carrosserie is Volkswagen´s designstudio in Californie verantwoordelijk. De auto is gespoten in ´candy white´ en voorzien van matzwarte kunststofdelen aan de voor- en achterzijde. De voorbumper werd compleet opnieuw ontworpen. Gaas in de grille en een R GT badge maken het plaatje compleet. Ook de achterbumper is compleet nieuw. Daaronder zijn twee platte uitlaatpijpen zichtbaar. Een subtiel spoilertje op de achterklep en een set 19 inch lichtmetaal zorgen voor de finishing-touch.

In het interieur zien we met leer beklede stoelen. Het dashboard is afgewerkt in de kleur van de carrosserie. Het leren stuurwiel is afkomstig uit de Golf GTI en voorzien van een logo met de letter R. Een lekker stukje muziek wordt gegarandeerd door het uitgebreide audiosysteem dat tevens is voorzien van een gekoppelde iPod. Achterin zien we twee Sony PSP´s die zijn geïntegreerd in de stoelen.

Volkswagen neemt dit jaar voor het eerst deel aan de tuningsshow SEMA. De drie gepresenteerde concepts op basis van de Passat, Jetta en Touareg zijn niet bedoeld voor productie. Wel is het een vingeroefening voor sportieve varianten van deze drie modellen. Het is dus goed mogelijk dat bepaalde onderdelen in de toekomst op een sportieve variant van de Passat zullen terugkomen.
Categorie:
Tag(s):