vrijdag, 29. juli 2005 - 9:54

Volleybalheren verliezen van Tsjechië

Het eerste serieuze optreden van de nieuwe bondscoach Harry Brokking is uitgedraaid op een pijnlijke nederlaag. In het warme Zuid-Frankrijk verloor de nationale mannenploeg met 3-0 van Tsjechië. De nummers een en twee van het vierkamp plaatsen zich automatisch voor het WK en Oranje moet nog hard aan de bak tegen Finland en Frankrijk om hiervan zeker te zijn.

In de wedstrijd tegen Tsjechië ontbrak enige vorm van overtuiging. De Tsjechen leken veel scherper te zijn en op beslissende momenten scoorden zijn net het punt wel, waar Nederland faalde. In de eerste set had de ploeg van Brokking nog een 10-7 voorsprong, maar deze werd binnen een paar minuten omgezet naar een 11-16 achterstand. Vooral de service was een sterk punt bij de Tsjechen en de eerste set eindigde in 18-25.

De tweede set was eem kopie van de eerste. Oranje bouwde een voorsprong op, maar halverwege de set namen de mannen uit het Oostblokland het initiatief over en Nederland kon niet meer bijbenen: 20-25.

De derde set probeerde Brokking het spel te veranderen door spelverdeler Van Gendt in te zetten. Maar ook de speler van landskampioen Nesselande kreeg de machine van Oranje niet aan de praat (18-25) en Nederland moet wel een heel vervelend gevoel overhouden aan deze wedstrijd.

Vrijdag moet Oranje het opnemen tegen de outsider Finland. Mocht Nederland derde worden bij dit vierkamp, dan kan de ploeg zich zich via een herkansing in Augustus in Bulgarije plaatsen voor het WK.