woensdag, 2. maart 2005 - 18:29

Vondst vijfhonderdponder bezorgt EOD kopzorgen

Eindhoven

In de ambitieuze nieuwbouwwijk Meerhoven in Eindhoven zijn in februari 4 bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden: 2 Amerikaanse tienponders, 1 Amerikaanse tweehonderdvijftigponder en een Engelse vijfhonderdponder met chemische vertraging. Deze laatste bom stelt de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) nogal voor wat moeilijkheden. Deze bom staat namelijk bekend als tamelijk instabiel. Een extra nadelige bijkomstigheid is dat de ontsteker van de bom is afgebroken. Deze ontsteking heeft de EOD nodig om de bom op een normale manier te ontmantelen, namelijk door het verwijderen van die ontsteker.

De EOD bekijkt nu twee opties om de bom onschadelijk te maken: de bom wordt ter plaatse vernietigd met een extra springlading, of de hoofdlading van de ontsteker wordt van de bom gescheiden met behulp van een hogedrukspuit of met een zogenaamde explosieve snijlading. In het laatste geval is het niet ondenkbaar dat de hoofdlading alsnog explodeert.

In de buurt van de wijk Meerhoven heeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een startbaan gelegen die door de Duitse bezetter werd gebruikt. Voor de geallieerde troepen was deze startbaan verscheidene malen doelwit van een bombardement. Er wordt dan ook niet uitgesloten dat er in de toekomst nog meer blindgangers in dit gebied worden aangetroffen. Op 23 maart zullen de eerste drie bommen worden ontmanteld, waaronder de Engelse vijfhonderdponder. © BON
Provincie:
Tag(s):