donderdag, 29. december 2005 - 13:58

Voor de Nintendo-generatie: Nissan Urge

De jeugd groeit op met computers, gameconsoles, mobiele telefoons en elektronische gadgets. Nissan heeft de Urge concept ontworpen voor deze generatie. Het is een compacte en moderne sportauto conceptcar.

De Japanse autofabrikant heeft een uitgebreid onderzoek gehouden onder 2.000 jonge auto- en gameliefhebbers. Bij de vraag wat deze doelgroep zoekt in een auto kwamen een aantal speerpunten naar voren. De auto moet modern van vormgeving zijn, compact, voldoende ruimte bieden en kunnen samenwerken met diverse elektronica zoals een mobiele telefoon, MP3-speler en spelcomputer. Uiteraard moet de auto ook een scherpe prijs hebben. Daarnaast spelen prestaties en snelheidsbeleving een belangrijke rol Met deze punten is Nissan de ontwikkeling van de Urge Concept gestart.

De compacte sportauto heeft een opvallende vormgeving. De hoekige lijnen in combinatie met de vele ´weggesneden´ panelen zorgen voor een aparte aanblik. De Urge heeft een targa-achtig dak en kan handmatig worden voorzien van een stoffen dakje. De voorkant heeft in de verte wel wat weg van de 350Z. De uitgeklopte wielkasten bieden plaats aan 19 inch wielen voor en 20 inch wielen achter. De lichtunits aan de achterkant zijn los gemonteerd boven de wielkasten.

Het interieur is een mix van zeer moderne en high-tech materialen. Nissan wil met deze materiaalsoorten vooral de mening van het publiek peilen. Diverse soorten en kleuren aluminium en metaal kenmerken de interieurstyling. De stoelen zijn bekleed met leer. Het stuurwiel is geïnspireerd door de Formule 1. Het instrumentenpaneel is zeer compact. Diverse dockingstations bieden plaats aan een MP3-speler en mobiele telefoon. De centrale monitor kan de informatie weergeven van de climate control, het navigatiesysteem, de audio en de instellingen van de vering. Met bedieningstoetsen op het stuur kunnen vele functies worden bediend. Microsoft heeft zijn medewerking verleend door een speciale Nissan-versie van het spel Project Gotham Racing 3 te maken. Dit spel kan worden gespeeld op de monitor die op de plaats van de binnenspiegel is gemonteerd. Wanneer de Xbox wordt geactiveerd dienen het stuurwiel en de pedalen als bedieningstoetsen voor de spelcomputer.

Het is niet bekend wat voor motor de conceptcar aandrijft. Nissan gaat niet verder dan de omschrijving van een snelle, hoog presterende motor met een relatief kleine cilinderinhoud. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en ligt voorin. De aandrijving wordt overgebracht op de achterwielen.

De Nissan Urge staat als wereldprimeur op de NAIAS in Detroit. Nissan ziet de Urge als een opstap naar de 350Z en de nieuwe Skyline. De doelgroep die de Japanse autofabrikant aan wil spreken kan zich zo gaan binden aan het merk Nissan. Of we in de toekomst meer gaan zien van de Urge is nog onduidelijk. Wel laat Nissan weten dat het project als zeer serieus wordt gezien.
Categorie:
Tag(s):