woensdag, 9. februari 2005 - 13:16

Voorrondes 'Op weg naar het LAGERHUIS'

Gelderland

In Gelderland vinden de voorrondes van het Nationale Lagerhuisdebat plaats in het provinciehuis op 17 en 18 februari 2005. 32 Gelderse scholen debatteren voor twee finale plaatsen. De organisatie ligt in handen van de VARA en In-Spe, de Gelderse organisatie voor jeugd, dialoog en poli-tiek. Verdeeld over twee dagen komen de scholenteams naar het provinciehuis in Arnhem.

Na verwelkoming door de waarnemend Commissaris van de Koningin, de heer Hans Esmeijer, krijgen de scholen de wedstrijdloting te horen. Dan is duidelijk welke teams in welke zaal tegen elkaar strijden. Ongeveer vijf minuten van tevoren krijgen de teams de stellingen te horen. Elk debat vindt plaats onder leiding van een gespreksleider en wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury bestaande uit journalisten, Staten-leden, burgemeesters en wethouders en de CdK. Elke debatronde bestaat uit drie vormen: het teamdebat met vaste rollen (10 minuten), het teamdebat met losse rollen (10 minuten) en het één-op-één-debat met vaste rollen (5 minuten). Het team kiest zelf de één-op-één-debater. De tijd wordt bijgehouden met de bekende Lagerhuisklok.

De twee Gelderse dagwinnaars gaan naar de landelijke finalewedstrijden. Na de achtste finale en de kwartfinale gaan de winnaars naar de halve finale, die bij de VARA op tv te zien is op vrijdagavond 18 maart 2005. De finale, in het echte Lagerhuisdecor in de Rode Hoed in Amsterdam, is zaterdagavond 19 maart live te zien. De hoofdprijs is een bezoek aan het echte Lagerhuis in Londen. Het 'verliezende' finaleteam brengt een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag.

Bron: Provincie Gelderland
Provincie:
Tag(s):