zondag, 26. juni 2005 - 13:23

Vooruitblik Tour de France 2005

Zaterdag 2 juli 2005 komt de tourkaravaan weer in beweging. De renners zullen dan een begin maken aan de ruim 3.600 kilometer lange tocht door Frankrijk met een klein uitstapje naar Duitsland.

De start van de Tour de France is in Fromentine aan de Atlantische kust van Frankrijk. De traditionele openingstijdrit mag dit jaar officieel geen proloog worden genoemd, want er zullen maar liefst 19 kilometers moeten worden afgelegd.

De aanloop naar de bergen is ook dit jaar lang. De eerste week bestaat uit vlakke etappes, maar een garantie voor ritwinst voor de sprinters betekent het allerminst. Er zijn namelijk een aantal lastige aankomsten ingebouwd.

In totaal dienen de renners 21 cols van de buitencategorie en de eerste categorie te beklimmen. Drie van de zeven bergetappes zijn dit jaar met aankomst bergop en er is geen klimtijdrit opgenomen. Nadat de tourkaravaan door de Vogezen is getrokken, volgen de Alpen en de Pyreneeën.

Naast de “proloog� staat er dit jaar ook weer een ploegentijdrit op het programma. De enige echte lange individuele tijdrit wordt pas op de voorlaatste dag verreden. De strijd om het geel zou daarom wel eens pas laat kunnen worden beslist. De klimgeiten zullen het hier niet op aan willen laten komen en zullen dus moeten aanvallen in het hooggebergte.

Zal Lance Armstrong nog één keer willen en kunnen vlammen? Wie wordt de opvolger van Richard Virenque? Wie zal in Parijs het groen aan mogen trekken? Zullen de Nederlanders nog een rol van betekenis kunnen spelen?
Categorie:
Tag(s):