woensdag, 18. mei 2005 - 9:46

Vrij spel voor criminele bendes

De politie Limburg-Zuid staat machteloos in de bestrijding van de grote criminaliteit. Zaken als prostitutie, gewapende overvallen, wapenhandel en drugsgerelateerde zaken, kunnen door de politie niet worden aangepakt, omdat er te weinig mankracht is. Dit geeft achttien criminele bendes die bekend zijn bij de politie en een groot deel van de criminaliteit veroorzaken, vrij spel in het uitvoeren van hun activiteiten in de zuidelijke regio. Dit bleek uit een reportage van NOVA, waarin korpschef Wim Velings aan het woord kwam.

Het politiekorps in Zuid-Limburg bestaat uit 1700 politiemensen, maar volgens Velings zouden er minstens 300 man bij moeten komen om de criminaliteit te bestrijden. Dit wordt ook onderschreven door de Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut, die een onderzoek heeft gedaan naar de criminaliteit in de Eurregio Maas-Rijn. Zijn bevindingen worden woensdag gepresenteerd.

Jaarlijks moet de politie circa 4000 zaken laten liggen, omdat er niet voldoende capaciteit is in het korps. Dit betekent ook dat de omringende landen in de Eurregio hun zaken zien stuklopen, omdat er onvoldoende inzet is vanuit Limburg-Zuid.

Limburg is na de Randstad de moorddadigste regio in Nederland. Ook de grensoverschrijdende drugscriminaliteit zorgt voor veel overlast. Burgemeester Leers heeft al vaker bij de regering aangedrongen om meer aandacht voor deze regio.

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken reageert geschrokken op de uitlatingen en zou kijken naar mogelijkheden om de zuidelijke regio te ondersteunen. Hij maakte niet duidelijk hoe hij dit wil oplossen. Volgens Leers, tevens korpsbeheerder van de politie Limburg-Zuid, is er maar een mogelijkheid en dat is meer ‘blauw’ erbij. © BON/Foto: John Peters
Provincie:
Tag(s):