dinsdag, 26. juli 2005 - 10:08

Vrouw blijft nummer één in het huishouden

Den Haag

De vrouw is nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de huishoudelijke taken. Van de dertien huishoudelijke taken die aan de Nederlanders zijn voorgelegd, voeren vrouwen er gemiddeld elf met enige regelmaat uit. Mannen maken zich er doorgaans iets gemakkelijker van af: zij geven aan ongeveer zeven van de dertien huishoudelijke taken regelmatig uit te voeren.

De was (vrouw 92%, man 44%), strijken (vrouw 79%, man 31%) en stoffen (vrouw 82%, man 36%) zijn voornamelijk taken die de vrouw voor haar rekening neemt. Bij het doen van de boodschappen (vrouw 94%, man 73%) en het opruimen (vrouw 94%, man 75%), zien we dat de man ook een aardig steentje bijdraagt.Het bereiden van de hoofdmaaltijd is in de meeste gevallen nog steeds de taak van de vrouw (89%, man 63%).

Op de vraag wie er in het huishouden het vaakst de hoofdmaaltijd bereidt, geeft de vrouw aan dat zij dat in 78 procent en haar partner in zeventien procent van de gevallen is; de man geeft hierop als antwoord dat hij hier in 39 procent van de gevallen voor verantwoordelijk is (zijn partner in 48 procent van de gevallen). Het verschil is erg groot: de waarheid zal wellicht ergens in het midden liggen.

Niet alleen op bovenstaande vraag ('Wie bereidt binnen het huishouden de hoofdmaaltijd het vaakst?') zien we een verschil in perceptie tussen mannen en vrouwen. Ook als we kijken naar de vraag wie er over het algemeen de lekkerste maaltijd bereidt, is er een verschil in opvatting. De man vindt dat hij dat zelf doet (44%, zijn partner 39%) en ook de vrouw is van mening dat zij de lekkerste maaltijden bereidt (71%, haar partner 20%). De reden van dit verschil van de uitkomsten? We zullen maar zeggen: 'de gustibus non est disputandum'.
Categorie:
Tag(s):