zaterdag, 10. december 2005 - 20:49

Vuurwerk: Wij zijn er klaar voor!

Tilburg

Terwijl Jan Hamming op maandag 12 december een vuurwerkles bijwoont op basisschool De Regenboog, zijn de Brandweer en de gemeentelijke handhavers volop bezig om de veiligheid rond de 16 vuurwerkverkooppunten te waarborgen. De eerste controle is geweest en gaf het beeld dat de opslagruimtes voldoen aan alle eisen. Zodat zowel de opslag als verkoop veilig kan gebeuren. Op de dagen van de verkoop, 29, 30 en 31 december, wordt ook intensief en regelmatig gecontroleerd.

De eisen voor de brandwerendheid van de opslagruimten zijn veranderd. De opslagruimten moeten nu 60 minuten, voorheen 30 minuten, weerstand bieden tegen branddoorslag en brandoverslag. Daarnaast mag een medewerker van een vuurwerkverkooppunt het vuurwerk alleen nog maar uitpakken in een speciale bufferbewaarplaats. Ook moeten er veiligheidsafstanden van 8 meter worden gehanteerd, voorheen was dit 3 meter. Sinds 2004 is tevens een sprinklerinstallatie verplicht. Elk verkooppunt wordt meerdere malen bezocht, overtredingen worden bestraft en kunnen zelfs leiden tot sluiting van het verkooppunt.

Het vuurwerk kent jaarlijks ongeveer 1300 slachtoffers. Dit forse aantal kan met 20% verminderd worden wanneer de vuurwerkresten direct worden opgeruimd. Daarom deelt de gemeente Tilburg vuurwerkafvalzakken uit, via de legale verkooppunten, HALT, de bibliotheken en de stadswinkels. De vuurwerkafvalzak mag in de duobak. Maar omdat deze na de feestdagen vaak vol zit, mag in de periode van 2 tot en met 6 januari de afvalzak naast de duobak geplaatst worden.
Provincie:
Tag(s):