maandag, 7. november 2005 - 16:31

VVD-ministers bezoeken Zuid-Limburg

Zuid-Limburg

Zowel minister Gerrit Zalm van Financiën als minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken bezochten maandag de Limburgse provincie. Voor Gerrit Zalm stond een werkbezoek in de gemeente Sittard-Geleen op het programma. De minister had met vertegenwoordigers van de gemeente gesprekken over onder andere het GroteStedenbeleid, de Technologische Topregio en de Tripool Zuid-Limburg.

Vervolgens bracht de VVD-minister een bezoek aan het bouwterrein waar Orbis haar nieuwe ziekenhuis zal bouwen.

Minister Remkes opende maandagmiddag aan de Spoorsingel in Heerlen het Euregionaal Politie Informatie en Coördinatie Centrum. Dit centrum in de Zuid-Limburgse stad zal het knooppunt vormen van de grensoverschrijdende politiesamenwerking. In dit centrum werken
gespecialiseerde misdaadanalisten en informatie-rechercheurs uit de drie landen samen.
Remkes nam het centrum officieel in gebruik in aanwezigheid van minister Wolff van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en de Belgische Consul in Nederland, de heer Schols.

Daarna woonde de VVD-minister in Maastricht een vergadering van het Veiligheidsbestuur van de regio Limburg-Zuid. De nadruk in deze vergadering lag op het rapport van de Tilburgse criminoloog Cyrille Fijnaut, die een onderzoek heeft gedaan naar de grensoverschrijdende criminaliteit in de regio Limburg-Zuid. Tijdens deze vergadering werd maatregelen aangekondigd tegen vooral de Oost- en Zuidoosteuropese bendes die deze zuidelijke grensregio vooral als werkterrein benutten.

Remkes liet weten een bedrag van € 150.000 beschikbaar te stellen voor de verdere ontwikkeling van de euregionale bestuurlijke aanpak. Burgemeester Gerd Leers toonde zich, voorzitter van het Veiligheidsbestuur en tevens korpsbeheerder, zeer tevreden na afloop van de vergadering. Volgens hem zijn ‘de dagen van de bandieten die Zuid-Limburg als een Luilekkerland beschouwen, geteld’.
Provincie:
Tag(s):