dinsdag, 23. augustus 2005 - 10:28

Waar moeten de zwervers in Enschede naar toe?

Enschede

De Stadspartij en de PvdA in Enschede ergeren zich aan de overlast van zwervers, junks en alcoholverslaafden in de binnenstad, zij zorgen voor steeds meer overlast. De gemeente heeft 2,2 miljoen euro uitgetrokken voor de opvang van deze mensen. Maar de politiek vindt dat Tactus, die voor de opvang zorg moet dragen schromelijk te kort schiet. Ze willen nu vragen de subsidiekraan dicht te draaien.

Tactus is een instelling die geld krijgt van de gemeente om zwervers, drugs- en alcoholverslaafden van de straat te houden. Zij krijgen hiervoor 2,2 miljoen euro subsidie. In de praktijk kunnen de zwervers er van 10.00 tot 15.00 uur 's middags terecht. En dan mogen er 7 tegelijk in. Om in aanmerking te komen voor opvang moeten de zwervers een urinemonster afstaan zodat men kan controleren of men verslaafd is, anders komt men er niet in. Is men vervelend wordt de verslaafde door de politie verwijderd. Volgens de wethouder gaat het om een harde kern van zo'n 20 man, maar in de praktijk zijn het er wel honderd.

Reden voor de politiek om in actie te komen voor de daklozen die hier niet terecht kunnen. De verantwooordelijke wethouder de Weger gaat met de raadsleden om de tafel zitten in september. Maar de politiek vreest dat dit niets op zal lossen en gaat dan vragen de subsidiekraan dicht te draaien, en wil zodoende een andere aanpak om de overlast terug te dringen. Ze willen niet dat er deze winter nog een zwerver op straat dood moet vriezen.


Foto: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):