woensdag, 7. september 2005 - 19:20

Waardering voor veteranen tijdens warme herdenking

Roermond

Zo’n 19.000 belangstellenden namen woensdag de gelegenheid om af te reizen naar Roermond voor de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië-Monument in stadspark Hattem. Vanuit alle hoeken van Nederland kwamen de oud-militairen al dan niet met hun familie of bekenden naar Roermond, waar ze werden verwelkomd met een kop erwtensoep. Ruim 6400 Nederlandse militairen werden herdacht die tijdens de periode 1945 tot 1962 in Nederlands Indië en Nieuw Guinea het leven hebben gelaten voor het Vaderland. Voor de tweede keer, na Wim Kok, was er een Nederlandse premier bij de herdenking aanwezig.

In een zonovergoten stadspark, waar velen de beschutting zochten onder de grote bomen, luisterden de aanwezigen naar een toespraak van premier Balkenende. In de toespraak van premier betuigde de minister-president nogmaals spijt voor het leed dat Nederland de voormalige kolonie heeft aangedaan. Minister Bot deed dit eerder in Indonesië. Meteen erachteraan zei hij groot respect te hebben voor de Nederlandse militairen die destijds hebben gevochten in dit gebied.

Voor veel veteranen is het nog steeds emotioneel om aan deze periode herinnerd te worden, omdat ze toendertijd bij terugkomst in Nederland niet werden gewaardeerd voor hun inzet. Ook het feit dat het koningshuis zich bij deze herdenking niet laat zien, vinden veel oud-veteranen nogal teleurstellend, zo laten een aantal veteranen weten.

Toch geven veel veteranen aan het prettig te vinden om hier weer herinneringen op te halen en hun gevallen kameraden te herdenken. Ook is deze herdenking voor velen een weerzien met bekenden.

© BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):