zondag, 3. juli 2005 - 21:42

Warmte slaat toe tijdens gezellig OLS 2005

Wessem

‘Het is volbracht’ was zondagmiddag een veelgehoorde kreet bij de schutterijen na de optocht door Wessem. Leek het afgelopen week nog een modderpoel te worden, zondag sloeg de warmte toe tijdens het OLS 2005 in Wessem. Gekleed in pakken met hoeden op en vaak ook nog een instrument of vlag in de hand steeg bij velen het kwik tot hoge temperaturen. Door de warmte werden een viertal mensen tijdens de optocht door Wessem onwel en moesten met de ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een lid van een schutterij kreeg een hartinfarct tijdens de optocht en werd ter plekke met succes gereanimeerd.

De EHBO had het druk op het feestterrein. Veel leden van schutterijen hadden behoefte aan water en verkoeling na hun bijdrage tijdens de optocht. Ook vanwege het oponthoud tijdens de optocht moesten veel mensen met hun pakken aan wachten op het startterrein in de zon.

Toch verloopt het Schuttersfeest ‘probleemloos’ zegt woordvoerder Temme. De mensen die naar het ziekenhuis zijn vervoerd maken het allen goed. Rond 17:00 begonnen de 162 schutterijen aan de schietwedstrijd. Hiervoor stonden 42 schietbomen op het terrein opgesteld. Er zijn nog genoeg schutterijen in de race om ‘d’n Um’ te behalen. De winnaar zal volgend weekend bekend worden tijdens het uitkavelen.

Alles bij elkaar schat de organisatie dat er ruim 35.000 tot 40.000 mensen bij het OLS aanwezig zijn geweest. Sommigen hopen dat ‘d’n Um’ nu eens door een Zuid-Limburgse schutterij wordt gewonnen, omdat de laatste jaren het OLS steeds in zowel het Belgische als Nederlandse Midden-Limburg werd gehouden. Over een week zal er duidelijkheid komen over wie het OLS in 2006 mag organiseren.

© BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):