vrijdag, 3. juni 2005 - 11:04

Wat heeft Beatrix met koeienpoep?

Twee oud-studenten van Hogeschool Windesheim hebben een koeienvlaaidetector ontworpen die zij op 21 juni aan Koningin Beatrix mogen demonstreren. Volgens de ontwerpers, Ab Snijder en Dennis Morsink, kan hun vondst voor een ware revolutie binnen de afvalverwerking zorgen. Dat de twee ontwerpers vanwege hun uitvinding ook nog eens met Koningin Beatrix in verband worden gebracht, dat hadden ze al helemaal niet verwacht. Toch zijn beiden ervan overtuigd dat de ontmoeting met de vorstin een absolute kroon op hun werk gaat worden.

Eerst had het duo iets van ongeloof. Zo bijzonder was hun uitvinding toch ook weer niet? Maar tijdens het proces van uitvinden werd steeds duidelijker dat hun systeem een belangrijke bijdrage in het totale proces van mest- en afvalverwerking kan zijn.

Nu is het nog zo dat uitwerpselen van de koe in de stallen blijven liggen waarna de vloeren glad worden door de vermenging van urine met mest. De koeienvlaaidetector signaleert en een mechanische arm zorgt voor onmiddellijke opruiming van de koeienstront. Daardoor profiteert de koe van een betere hygiëne.

Dat gegeven is weer gunstig voor de levensduur van de koe die door de snelle afvalverwerking ook minder vaak in de stal zal uitglijden. Uiteindelijk levert dat weer meer melk voor de boer op. Zo hebben de beide oud-studenten uitgerekend. In een boerderij in Heino is proefondervindelijk bewezen dat de mechanische arm in de praktijk goed functioneert.

Ook het milieu is de lachende derde bij de opmerkelijke uitvinding. Aan Koningin Beatrix, tijdens haar werkbezoek aan Overijssel, nu de eer om de opmerkelijke uitvinding van Ab en Dennis van dichtbij te aanschouwen. Om vervolgens een ‘koninklijke goedkeuring’ aan de koeienvlaaidetector te verlenen. Koninklijke koeienpoep, dat is nog eens loeigoed!

Tekst: MediaHuis Zwolle
Foto: Robert Hoetink
Provincie:
Tag(s):