donderdag, 14. april 2005 - 11:48

Weer bom ontploft in zee

Dinsdagochtend ontplofte een bom in een van de netten een van de Belgische kotter Zeebrugge 87. De explosie vond plaats op de zeebodem.Volgens schipper L. de Nooijer in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), gebeurde het incident op de Middelkerkebank, voor de Belgische kust. Er werd een harde klap gehoord. Voor 99 procent zeker moet het een bom zijn geweest aldus de schipper. Voor reparatie is het schip al naar Vlissingen geweest. Daarna ging het vissen weer gewoon door.

De Belgische en Nederlandse Marine hebben gisteren zes bommen onschadelijk gemaakt. Normaal is dit aantal tussen de vijfendertig tot veertig per jaar. Afgelopen week echter waren het er al zeventien, aldus de PZC.

Een woordvoerder van de marinevoorlichtingsdienst zegt dat schippers van viskotters zelf kunnen beslissen wat ze met het oorlogstuig doen. Het advies van de marine luidt de bommen of andere projectielen aan boord te laten liggen, ze nat houden, af te dekken en goed vast te schorren. Als ze worden gezien in de netten en terug worden gegooid, is het des te belangrijker om de locatie met een boei te markeren. Dit is voor de mijnenvegers dan een stuk gemakkelijker om de bommen terug te vinden en ze onschadelijk te maken. De mijnenvegers gaan zeker nog deze week door met het zoeken naar explosieven.

Bij Omroep Zeeland meldt de federatie van visserij-verenigingen dat het belangrijk is om elk explosief te melden zodat de Marine er iets aan kan doen. Te vaak wordt een bom weer terug in het water gegooid. Deze blijft dan op de bodem liggen en kan het gebeuren dat een andere visser deze weer opvist, met gevaar van explosie. De visserij-federatie gaat volgende week hierover in gesprek met de marine en de kustwacht.

© BON Jean-Pierre Geusens
Provincie:
Tag(s):