vrijdag, 25. november 2005 - 18:53

Weeralarm voor zuidoost Nederland

Limburg

Het KNMI heeft een weeralarm doen uitgaan voor de regio zuidoost. Dit houdt in zware sneeuwval die tot veel overlast kan leiden. Op veel plaatsen in Limburg valt 3 cm sneeuw per uur. De sneeuwzone verplaatst zich langzaam naar het zuiden en zal in activiteit afnemen volgens het KNMI.

Noord- en Midden-Limburg werden vrijdagochtend wakker met sneeuw. De regio werd gedurende de nacht geteisterd door stormachtig weer, waarbij windsnelheden van ruim 100 km/uur werden bereikt. De brandweer in Noord- en Midden-Limburg moest een aantal keren uitrukken voor omgewaaide bomen vanwege de storm.

Door de sneeuwval en het gladde wegdek ontstond er op de A2 tussen Weert en Eindhoven tot ver na de ochtendspits een kilometerslange file. Zelfs strooiwagen kwamen vast te staan in de files.

Gedurende dag bleef het flink waaien in de provincie, maar dooide de sneeuw langzaamaan. In de rest van het land werd het een grote chaos door de toenemende sneeuwval. Tijdens de avondspits stond er bijna 800 kilometer file in het land. Dit leek aan Limburg voorbij te gaan. Maar de sneeuwgrens trekt op naar het zuiden. Het KNMI voorspelt ook voor het zuiden zware sneeuwval.

De Verkeersinformatiedienst (VID) en Rijkswaterstaat geven het advies niet de weg op te gaan als het niet nodig is. Als men toch de weg op moet adviseert de VID om de auto af te tanken en noodvoorraden eten en drinken mee te nemen. Ook warme dekens en extra kleding wordt aanbevolen, voor als de auto vast komt te zitten in de sneeuw en kou. De VID raadt aan de auto niet te verlaten als men vast komt te zitten.

Rond de zonsondergang lag er wolkendek over een groot deel van de provincie, waar nog een warme gloed van de zon achter te zien was. De zaterdagochtend zal er witter uitzien.

Voor het vrije weekend geeft het waarschijnlijk wel mooie winterse taferelen en veel sneeuweplezier. Zo wordt de november maand winters afgesloten, terwijl de herfstmaand nog zo warm begon.
Provincie:
Tag(s):