dinsdag, 13. december 2005 - 21:49

Wellink ziet voor 2006 2% economische groei

Amsterdam

Dr. A.H.E.M. Wellink, president van de Nederlandsche Bank heeft dinsdag op de website van de Nederlandse Bank (DNB) zijn verwachting uitgesproken voor het komend jaar. Hierin voorspelt Wellink dat 2006 de economie met 2% zal groeien.
<BR>Naar verwachting, aldus de topman, komt de economische groei dit jaar uit op minder dan 1% . Wie alleen naar 2005 kijkt, moet dan ook concluderen dat de Nederlandse economie het niet zo best doet.

Alles ziet er echter naar uit dat we dit jaar een tijdelijke dip beleven. Voor volgend jaar verwachten we een flink herstel, met een groei van ruim 2%. En vorig jaar, 2004, was achteraf gezien eigenlijk een heel goed jaar, met een groei van 1,7%. Het CPB verwacht voor 2006 een nog wat hogere groei van 2½%.

Gunstig is hierbij de ontwikkeling van de inflatie. Die is dit jaar al laag (1,6%) en zal naar verwachting volgend laag blijven met 1.4%. Opmerkelijk is volgens Wellink, dat deze lage inflatie tot stand komt bij een ongekend sterke toename van de olieprijzen. Vooralsnog zien we gelukkig geen doorwerking van de energieprijzen in de prijzen van overige producten. Ook op andere terreinen zijn structurele verbeteringen geboekt.

Zo ligt het aandeel van flexibele banen in de werkgelegenheid op een hoger niveau, mede door de flexwet (van 7% in 1987 naar nu bijna 11%). Daarnaast is er minder langdurige werkloosheid, en er zijn meer ouderen die participeren op de arbeidsmarkt. Dit hangt samen met hervormingen in de sociale zekerheid (vut en prepensioen; strengere sollicitatieplicht in WW en Bijstand).

De Nederlandse economie staat er in zijn fundamenten gezonder voor dan de afgelopen jaren, aldus Wellink. Een goede basis om als exportland aan te haken bij een wereldwijde hoogconjunctuur. Maar het meeste ligt in handen van ondernemers en consumenten, die de euro uiteindelijk moeten gaan uitgeven.
Categorie:
Tag(s):