donderdag, 12. mei 2005 - 13:34

Wereldprimeur: houten viaducten

Sneek

De beroemde Waterpoort in Sneek krijgt concurrentie van formaat: Twee houten viaducten, van maar liefst twintig meter hoog en veertig meter lang, zullen waarschijnlijk al begin 2007, de Rijksweg A7 overspannen. De houten viaducten zullen de drukke kruispunten bij de Akkerwinde en de Molenkrite gaan vervangen. Nergens anders in de wereld zijn bruggen of viaducten te vinden die op deze wijze worden ontworpen. Een primeur dus voor Sneek en een doorbraak in de toepassing van duurzame materialen in de wegenbouw.

De houten viaducten zijn de vruchten van een ontwerpwedstrijd. ‘De keuze is definitief, de gemeente zal nog wel een planologische procedure moeten doorlopen’. Zegt Sape Jan Terpstra voorlichter van de provincie. ‘Mogelijk kan in de zomer van 2006 al met de bouw worden begonnen’.

De aanleg van de houten bruggen maakt deel uit van de aanpassing van Rijksweg A7, de rondweg door en om Sneek. Omdat deze weg letterlijk dwars door Sneek snijdt vraagt de aanpassing van de weg om een goede en integrale inpassing in de stedelijke omgeving. Zo zullen totaal 4 viaducten en een nieuw aquaduct aangelegd worden, totale kosten 120 miljoen Euro.©BON

Provincie:
Tag(s):